JEREMY GRIFFITH

Jeremy Griffith pointing at bonobos

De Australische bioloog Jeremy Griffith groeide op op een schapenfokkerij in landelijk New South Wales en ging naar de Geelong Grammar School in Victoria, een van de best aangeschreven scholen van de wereld. Jeremy haalde cum laude in de biologie in de toelatingsexamens van de staat, en begon in 1965 aan een bètastudie aan de University of New England in het noorden van New South Wales. Hij speelde daar behoorlijk rugby union football, en haalde de selectie van 1966 voor het nationale team van Australië, de Wallabies.

Zijn studie in 1967 uitstellend, liftte Jeremy naar Tasmanië, vastbesloten om het opmerkelijk hondachtige buideldier, de Thylacine, of 'Tasmaanse tijger', voor uitsterven te behoeden. De speurtocht zou meer dan zes jaar duren – het meest grondige onderzoek ooit naar het lot van de Tasmaanse tijger — maar kwam helaas tot de conclusie dat deze was uitgestorven. De queeste leverde artikelen op in het tijdschrift van het American Museum of Natural History, Natural History, en Australian Geographic, en was onderwerp van een aflevering van de Australische televisieserie A Big Country.

In 1971 voltooide Jeremy zijn Bachelor of Science graad in de zoölogie aan de University of Sydney en vestigde het daaropvolgende jaar, in dezelfde zelfvoorzienende geest waarmee hij de ‘Tijger’ zoektocht had ondernomen Griffith Tablecraft, een zeer succesvol bedrijf dat meubels produceerde gebaseerd op zijn eigen eenvoudige en natuurlijke ontwerpen. Naast zijn ontwerpwerk is Jeremy ook een volleerd kunstenaar.

Het was gedurende deze tijd dat Jeremy, op de leeftijd van 27 jaar, besefte dat proberen om dieren voor uitsterven te behoeden of ideale meubels maken de echte kwestie achter de buitengewone onvolkomenheid in het menselijke leven niet aanpakten, wat het ‘goed en kwaad’-geconflicteerde gedrag van onze soort is, en dat wat echt benodigd was in de wereld een dieper begrijpen van onszelf was – dus werd het deze kwestie van de menselijke conditie waar Jeremy zijn aandacht op richtte, een studie die de focus van zijn leven bleef.

Jeremy begon in 1975 over de menselijke conditie te schrijven, richtte in 1983 de World Transformation Movement (WTM) op (die is gewijd aan het bestuderen en de verbetering van de menselijke conditie), en is de auteur van talrijke boeken over het onderwerp, met inbegrip van de bestseller A Species In Denial in 2004, en VRIJHEID: het einde van de menselijke conditie (FREEDOM: The End Of The Human Condition), in 2016, zijn “summa meesterwerk”.

Jeremy’s volledige biografie is beschikbaar op HumanCondition.com.